Манай тахиа нь: Гарал үүслийн гэрчилгээтэй Шинжилгээнд хамрагдсан Бүх зүйлийн үнэ нэмэгдсэн ханшийн өсөлтийн энэ үед бид хэрэглэгч та бүхэндээ зах зээлийн хамгийн #ХЯМД үнээрГенийн өөрчлөлтгүй, шинжилгээний бичигтэй мах бэлтгэн боловсруулах эрүүл ахуйн шаардлагыг дээд зэргээр хангасан амтлаг тахианы махыг нийлүүлж байна.
Тахианы мах бол дэлхийд хамгийн түгээмэл хэрэглэдэг шувууны мах юм. Дэлхий дахинд үзвэл үхэр, гахай зэрэг бусад түгээмэл тэжээмэл амьтадтай харьцуулахад тахиа өсгөх харьцангуй хялбар, өртөг багатай байдаг. Тиймээс тахианы мах, тахианы өндөг олон тооны хоолонд түгээмэл хэрэглэгддэг болсон.
Тахианы махыг жигнэх, шарах, буцалгах гэх мэт маш олон янзаар бэлтгэж болно. 20-р зууны сүүлийн хагасаас эхлэн тахианы мах түргэн хоолны гол орц болжээ. Тахианы махыг улаан махнаас илүү эрүүл, холестерол болон ханасан өөх тос багатай гэдэг.
Тахианы аж ахуй эрхэлдэг шувууны аж ахуй нь дэлхийн өнцөг булан бүрд янз бүрийн хэлбэртэй байдаг. Өндөр хөгжилтэй орнуудад тахиа нь ихэвчлэн эрчимжсэн фермийн аргад хамрагддаг бол бага хөгжсөн бүс нутагт уламжлалт фермийн аргыг ашиглан тахиа үржүүлдэг. НҮБ-ын тооцоолсноор өнөөдөр дэлхий дээр 19 тэрбум тахиа байгаа нь хүн төрөлхтний тооноос 2 дахин байгааг илтгэж байна.
Тахианы мах ерөнхийдөө өөх тос багатай маханд багтдаг. Өөх тос зөвхөн арьсанд нь байна. 100 гр жигнэсэн тахианы цээж мах 4 грамм өөх тос, 31 грамм уураг агуулдаг нь эзлэх хувьд харгалзах уураг их, өөх тос бага гэсэн үг юм.
Түүхий тахианы мах салмонелла нянтай байж магадгүй. Нянгийн халдвараас сэргийлэхийн тулд хамгийн багадаа 74°C хүртэл халуунд болгож идэхийг зөвлөдөг. Гэхдээ Японд сашими маягаар түүхийгээр нь торисаши хоолонд хэрэглэх нь байна.
Тахианы махаар олон янз хоол хийж болно. Хиам хийх, шорлог хийх, салатанд хийх, уламжлалт аргаар шарах, цахилгаан зууханд шарах, талх нарийн боов, гүн тосонд шарах зэргээр болгодог.
Түүхий тахиа нь хоол хийх явцад чийгээ алддаг, харин хөлдөөгчид чанараа удаан хадгалдаг. Тахианы махыг хөлдөөгчид хадгалах явцад тэжээллэг чанар нь бага зэрэг өөрчлөгддөг. Гэхдээ амт чанарыг хадгалахын тулд бүхэл тахианы махыг 12 сар, тахианы махны боловсруулаагүй хэсгийг 9 сар, тахианы махны боловсруулаагүй хоолыг 3-4 сар, чанасан тахианы махыг 4 сараас илүү удаан хугацаагаар хөлдөөгчид хадгалж болохгүй.