“Каз. Идвэл шүдэнд орно, идэхгүй бол зүүдэнд орно!”

Өнөөдрийн хандалт: 81 ТА ХҮРГЭЛТИЙН КАЗ ЗАХИАЛАХ БОЛ ЭНД ДАРНА УУ. “Каз. Идвэл шүдэнд орно, идэхгүй бол зүүдэнд орно!” гэдэг үг олны дунд өргөн тархсан байдаг. Каз нь Казах үндэстний баяр болох Наурызын баярын Дастарханы хамгийн том идээний дээжүүдийн нэг юм. Казыг адууны мах, нарийн гэдэсээр хийдэг. Бэлтгэсэн казыг идэхэд амтлаг, хадгалж хэрэглэхэд мууддаггvй бөгөөд […]

ТА ХҮРГЭЛТИЙН КАЗ ЗАХИАЛАХ БОЛ ЭНД ДАРНА УУ.

“Каз. Идвэл шүдэнд орно, идэхгүй бол зүүдэнд орно!” гэдэг үг олны дунд өргөн тархсан байдаг.

Каз нь Казах үндэстний баяр болох Наурызын баярын Дастарханы хамгийн том идээний дээжүүдийн нэг юм.

Казыг адууны мах, нарийн гэдэсээр хийдэг. Бэлтгэсэн казыг идэхэд амтлаг, хадгалж хэрэглэхэд мууддаггvй бөгөөд амт чанарын хувьд дэлхийн зах зээл дээр єндєр vнэлэгддэг ба хадгалж, борцолж болдоггvй адууны махыг удаан хугацаагаар хэрэглэхэд vндэслэсэн євєрмєц аргаар хийгдсэн хоол юм.
Каз нь цэвэр экологийн байгалийн бүтээгдэхүүн бөгөөд өвөл, сэрүүний улиралд идвэл ханиад томуунаас сэргийлдэг.
AiKaz-ыг амталж үзсэн нэгэн хүндэт хүн :
“Каз- Цэвэр байгалийн, бодисын хольцгүй, эрүүл мэндэд нэн тустай, сайхан амттай адууны махан хиам юмуу даа! ” гэж хэлэхийг сонслоо!

Гэрийн нөхцөлд казыг түүхийгээр нь агаар нэвтрэхүйц газар, өрөөний температурт удаан хадгалах тусам сайн утагдаж амт нь өмнөхөөсөө хурц болно!
Илүү давслаг, хатуувтар, тослог…

Хэрвээ хурц биш амттайг идмээр байвал шинэ байгаа дээр нь болгож, чанасан казаа хөлдөөгч ба хөргөгчинд -4 өөс 0 хэмд 2 сар хадгалж хэрэглэж болно!

Гэрийн нөхцөлд казыг түүхийгээр нь агаар нэвтрэхүйц газар, өрөөний температурт удаан хадгалах тусам сайн утагдаж амт нь өмнөхөөсөө хурц болно!
Илүү давслаг, хатуувтар, тослог…Хэрвээ хурц биш амттайг идмээр байвал шинэ байгаа дээр нь болгож, чанасан казаа хөлдөөгч ба хөргөгчинд -4 өөс 0 хэмд 2 сар хадгалж хэрэглэж болно!
Адууны махны тухай товч:
• Уургаар баялаг бөгөөд валин, фенилаланин, метеонин хүчил, цистин, аспаргин, серин, глютамин, тирозин хүчил зэрэг нь үхрийн маханд байдаг хэмжээнээс илүү байдгийг судалгаагаар нотолжээ.
• Адууны мах маш төгс чанартай уургийн нэгдэлд тооцогдоно.
• Глютамины хүчил, альбумин, глобулин, миогены бүлэг уураг их байдаг учраас махны шимт чанар, шингэц сайн байдаг байна.
Иймээс адууны мах шувуу, загасны махтай их ойролцоо түргэн шингэдэг тэжээллэг чанартай учраас түүнийг дүн өвлийн хүйтэнд хэрэглэдэг уламжлалтай байжээ

Ангилал