Өлзий сүүтэй каш хийх арга

ОРЦ:

  • Хүүхдийн будаа (каш) – 2 цайны халбага
  • Өлзий сүү 2/1 халбага
  • Ус – 2 хоолны халбага
  • Цөцгийн тос ½ цайны халбага
  • Давс – чимх

ХИЙХ АРГА:
– Усаа буцалгаад сүүнийхээ талыг хийгээд буцалгана.
-Сүү нь дээрээ хүүхдийн будаагаа бага багаар хийнэ.
-Хүүхдийн будаагаа 10-15 минут зөөлөн гал дээр тасралтгүй хутгаж чанана.
-Дараа нь үлдсэн сүүгээ хийгээд буцалгана .
-Бэлэн болсон кашиндаа ЦөцгийнТос хийж хутгана.

Каш хийх арга

ОРЦ:

  • Сүү – 150гр
  • Хүүхдийн будаа – 25гр
  • Ус – 100гр
  • Элсэн чихэр – 5гр
  • Цөцгийн тос – 5гр

Шим тэжээл: Хүүхдийн будаа нь 13 янзын чухал хэрэгцээт аминдэм, кальци, төмөр, иодыг өөртөө агуулсан байдаг. Мөн биологийн сүүний уураг, шингэц сайтай ургамлын тосыг агуулдаг.

Эрдэнэшишийн гурилаар хийсэн каш

ОРЦ:

  • Эрдэнэшишийн гурил – 100 г
  • Ус, сүү – тус бүр 300 мл
  • Цөцгийн тос – 30 г
  • Сахар – 2 ц.х Давс – өөрийн хүслээрХийх арга:
    – Гурил гэх боловч нарийн ширхэгтэй эрдэнэшишийн будаа бөгөөд юуны түрүүнд сайтар угаах хэрэгтэй.
    – Аль болох зузаан ёроолтой саванд будаагаа хийж ус нэмнэ.
    – Гал дээр тавиад сайтар хутгаарай.
    – Буцалмагц нь давс, сахараа хийгээд тал сүүгээ хийнэ.
    – Буцалтал нь хутгасаар байна. Нэгэнт буцалсан бол үлдэгдэл сүүгээ хийгээд дахин сайтар хутгана.
    – Каш буцлаад эхлэнгүүт галаа унтраагаад цөцгийн тос хийгээд таглаад орхино. Кашаа өтгөн бас амттай болохын тулд хагас цаг орчим таглаатай нь амраана.

Сүүтэй гурвалжин будааны каш

ОРЦ:

  • Гурвалжин будаа – 200 г
  • Сүү, ус – тус бүр 300 мл
  • Давс, сахар – өөрийн амтанд тохируулна

Хийх арга: 
– Будааны хогийг түүгээд хэд хэдэн удаа усаар угааж цэвэрлэнэ.
– Усанд хийсэн будаагаа гал дээр тавина.
– Ойролцоогоор 7 минут орчим буцалгана, эсвэл харж байгаад будаанд бараг бүх ус шингэхийг хүлээгээрэй.
– Одоо тасалгааны хэмд байсан сүүгээ нэмнэ.
– Давс, сахараар амтлаад дахин 10-15 минут зөөлөн галаар буцалгана.
– Будаагаа зуухнаас аваад зузаан бүтээлгээр ороож 20 минут амраана
– сүү нь будаандаа бүрэн шингэх ёстой.

 

 

Ангилал